Home
Huset
 

Huset är byggt omkring 1901 i omväxlande stående och liggande massivt timmer, ända upp till nock. Panelering i omväxlande stående och liggande pärlspont. 5 längsgående bröstlister ger fasaden liv. Längst upp under dom generösa takutsprången fiskfjällsliknande panelering. Här en bild av Johan (med 2 pigor?) och Gilbert, Anna, Tage och Astrid. Bilden är tagen på 1920-talet.

 

Här är ytterligare en bild från samma tid, tagen från "kullen" där huset står nu. Huset var (och är) målat med linoljefärg. Från vad jag kunnat fastställa var husets ursprungskulörer Engelskt rött, Gul ...... och Grön ..... Så långt det är möjligt har jag använt samma färger idag, såväl kulörer som material.

Taket var ursprungligen i målad falsad svartplåt som troligen rostade upp ganska snart. En del vattenskador kom i dagen vid renoveringen som säkert härstammar från den tiden. Ett falsat galvat tak lades på på 60-talet och målades första gången på 1970-talet (Boos bild nedan är från 1979). Jag lät måla om det samtidigt med resten av huset 1998. Tyvärr böt man inte bröstlisterna (även dom i svartplåt) när man renoverade taket, så det blev ett drygt jobb eftersom plåtarna var fastspikan innanför panelen!. Dom ersattes en efter en vid renoveringen. 1984.

 


Vid takbytet försvann även taksvampen och en flaggstång som enligt uppgift kunde firas inifrån. Jag har tyvärr inga bra bilder men Boo hittade en bild "Tagen i maj 1956 på en grynig Ferraniafilm".

Huset stod på en grund av granitblock, två meter långa och 1/2 meter höga. Dessa grundstenar stod helt lösa på sanden och kunde i princip vickas omkull för hand när huset flyttades. Jag har låtit "hyvla av" en skiva av varje sten för att kunna montera på den nuvarande grunden. En stenkällare fanns under huset och blev utan tak när jag flyttade huset. Där ligger idag en "Källarkulle" som barnen kan åka pulka på.


För dom som spelade "Stugan" på IBM Ur-PC kommer här en Deja Vu. Gå in genom dörren här bredvid så kan du gå på rundvandring i huset innan det blev renoverat/flyttat.


Huset flyttades till sin nuvarande plats i september 1994 av Fritz Persson och Söner. ifrån Sölvesborg. Jag kommer att skriva mer om själva flytten senare, men klicka här bredvid om du vill se en 8 minuter lång video av själva flytten.


Sidan uppdaterad 3.07.2005

Top

HomeHär ligger

Material-beräkningen


Ladda ner Köpeavtalet mellan Jon och Johan här. PDF, 1 MB