Till Kammaren
  Till Skrubben  
Köket

Köket. Husets hjärta. Detta var samlingspunkten i huset. Här satt en emaljerad spis från (gissar jag) 1940-talet. Ursprungligen satt här en svart gjutjärnsspis av typ Skoglund & Olsson No 7 enligt dom offertunderlag som finns kvar (spännande läsning!). Det närmaste Kerstin hade på lager var en Skoglund & Olsson No 6, den är något mindre, men från samma tid, tidigt 1900-tal. Kåpan blev därmed c:a 15 cm kortare vid återuppbyggnaden.

På väggarna var det pärlspont (rävskinn) på två väggar och tapet på resten. Björkådring. Ett smalt grangolv som tyvärr var för skadat/ruttet för att behålla och måste bytas ut. Dom friska bitarna återanvändes lite här och var i huset.

I hörnet mot köksingången, mot ytterväggen fanns ett skafferi. Golvet var här hårt angripet av trämask. På väggen mot framsidan stod ett skåp med välvda dörrar på farmors tid som jag minns mycket väl. Köksinredningen var relativt spartansk (vet ej om det var original) och vid skrubben en fast inbyggd vedlår. Över spisen en bred kåpa (järndetaljerna har återanvänts) med kärringhänge.

Titta på en filmsnutt här

 
   
Till Hallen
     
  Till Köksingången