Salen

Detta var "finrummet, med ett stort ekbord mitt i rummet, och det fina ekskåpet längs ena väggen. Vid finare kalas kunde handräckningen ske genom detta skåp! Vet ej om det praktiserats men en fiffig lösning var det. I ena hörnet den fina rektangulära polykroma kakelugnen, konverterad till fotogenkamin, troligen på femtitalet. Idag är kakelugnen tillbaka på sin plats, men utan fotogenkamin.

Enligt Birgitta Lundblad, som inventerat kakelugnar i Gävle med omnejd så kommer den från Boives kakelfabrik i Uppsala. Den har nummer 12 i en (tyvärr odaterad) priskurant. Fabriken grundades 1886 och köptes upp av Uppsala Ekeby 1917. Tillverkningen av kakelugnar vid Boives upphörde året därpå.

Detta var troligen ett mörkt rum, med ekådring på golvsocklar, foder och dörrar, och med en hiskelig stormönstrad tapet (prover finns kvar). När jag påbörjade renoveringen var allting vit eller gråmålat. Jag minns det som ett stort rum men det är bara 5X5 meter. Det finns en dörr eller ett fönster på varje vägg så det var (och är!) relativt svårmöblerat.

Ta en liten tur med videokamera här

 

  Till Hallen nere  
 
  Till Kammaren
Till Hörnrummet