Skrönrummet
 

Här kommer jag att samla alla skrönorna som vi har hört på alla kalasen. Själv kan jag bidra med ett par, men jag hoppas få fler genom släkt o vänner med bra minne. Välkomna att bidra! Skicka era Jonasesskrönor till P.O. Jonsson. Har ni inte min E-postadress så kontakta Webbmaster.

  Skrönor är som alla vet personliga och kan förekomma i olika varianter. Har ni andra varianter än dom här är ni också välkomna att bidra .

Kerstin Jonsson har förmedlat följande:

Jonas Jonsson var uppenbarligen mycket förjust i sitt nybygge. Han lär ha yttrat:

”Huset ä så fint så hä ä synd att hä ska stå ute om nättren”

 
 

Ett av mina favorituttryck är efter Johan Jonsson, "Jonasesjohan". Enligt utsago brukade han hålla in den rätt så kraftiga magen, spänna ut byxorna med bägge händerna och utropa: -Jag tror jag har svångnat! Jag brukar göra detsamma när andan faller på. För er som inte förstår Färnbomål kan meddelas att svångna är detsamma som att magra.

Med risk för att bryta mot 21 paragrafen i personuppgiftslagen kan jag berätta att Johan blev dömd till dagsböter en gång för att ha hoppat på tåget i farten. Som det stod i domen, sig själv till skam och androm till varnagel.

Anjous Karin är inte släkt med mig, det var en tant som var inneboende i Åhs, jag vet inte när. Hon hade en stark personlighet och det finns flera historier om henne. Själv minns jag vad Walter Jonsson berättade att hon skall ha sagt (med eftertryck, kan man tänka): -En skan't tvätt föttren på vintern, för då kan man få lunginflammation å dö, för det sa Anjous-mor!

Karin bodde i "Rödrummet", första rummet till vänster på övervåningen för er som varit där. Boo Jonsson uppger att Karin var född Persson och gift med skomakare Myrsell.

 

   
Rättar-Johanna, född Älvström, var en annan tant som hyrde av Johan. Hon var gift med Per Erik Larsson som var rättare i Nässja och Österänge. När hon blev änka (antar jag?) Ringde hon till Johan och bad och få hyra i Åhs eftersom "hon inte ville bo dän framme lamä pattje". Walter har berättat att han som ung fick hjälpa Johanna med att snöra ihop korsetten, ett mangrant arbete eftersom han fick "tåcka ner" en hel del som putade ut. Men vill man vara fin så får man lida pin.

Sidan uppdaterad 29.6.2005

Webbmaster.

Home